5 stappen voor een succesvolle uitvinding

Uitvinders zijn “rare” mensen. Ze worden als uitvinder geboren met een gave om producten, diensten of processen te verbeteren. Maar vaak zijn uitvinders niet de geboren ondernemers. Ze zien wel waar er behoefte aan is, maar kunnen hierop niet goed anticiperen om hun creatie naar de markt te brengen en hier van te leven.  Commercie is hun vreemd, maar bedenken dagelijks veel nuttige zaken. Maar waar blijven al die creatieve oplossingen van deze uitvinders?

Succesvolle uitvinding

De echte succesvolle uitvinders zijn vaak ook de geboren ondernemers. Zij hebben geleerd om te overleven en kunnen hun producten of diensten goed promoten. Ze weten heel vaak waar het om draait.  Maar de uitvinder die in dit verhaal wordt bedoeld, is de “warrige”, eigenwijze wereldverbeteraar die 3 Hoog achter op een zolderkamertje briljante oplossingen bedenkt. Maar  geen interesse heeft in materiële zaken.

Marktkansen

De wereld verbeteren…. Ja dat kan met de uitvindingen die het daglicht nog niet hebben gezien (en sommige zullen waarschijnlijk nooit van de zolder af komen). De angst van de uitvinder dat iemand het idee steelt, is zeer groot. Hypocriet gedacht? Nee, zeker niet.

Maar hypocriet is het wel, als je bedenkt dat er al vele innovatieve vindingen zijn, die wij totaal nog niet kennen.

Maar toch zijn er genoeg mogelijkheden voor deze personen om hun ideeën en vindingen met succes de markt op te brengen, zonder dat het eigendomsrecht in gevaar komt.

1.      Vraag bescherming aan.

Uitvinders moeten weten dat hun uitvindingen altijd te beschermen zijn als er een octrooi wordt aangevraagd. Hiermee is het eigendomsrecht altijd geregeld en kan de uitvinder hierover gemakkelijker in het openbaar communiceren. Hij heeft zijn uitvinding veilig gesteld. Bij het Octrooicentrum Nederland kan een octrooi worden aangevraagd. Maar ook een idee kan worden vastgelegd bij het Benelux Merkenbureau (via het i-Depot). Een andere optie is om via de notaris het idee te beschrijven en vast te leggen. Onderzoek goed onder welk recht de bescherming valt (is het auteursrecht, merkenrecht, handelsnaamrecht etc.)

2.      Maak een ondernemingsplan

Hierin wordt zichtbaar wat de marktkansen zijn van het product of dienst. Er kan nu nog steeds beslist worden om er mee te stoppen of om er mee door te gaan.

3.      Neem contact op met de NOVU (Nederlandse Orde van Uitvinders).

Zij ondersteunt haar leden met het naar de markt brengen van de uitvindingen. Middels persoonlijke adviezen en workshops verstrekken zij deze informatie.

4.      Maak een prototype

Ontwerpbureaus zijn vaak de eerste gesprekspartner van de uitvinder. Bespreek goed wat de geheimhouding exact inhoudt.

5.      Waar vindt de productie plaats: in Nederland of in het buitenland? Een goede oriëntatie van de productiemogelijkheden is van groot belang. Immers het gaat om hoge kosten. Neem dan ook contact op met een branche-organisatie en met de Kamer van Koophandel welke mogelijkheden er zijn.

Plaats een reactie